Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί εκείνη την ιστορική συνθήκη, η οποία καθόρισε την ταυτότητα του νεοελληνικού έθνους, καθώς και τη μετέπειτα πορεία του. Συνιστά, ακόμη, ημέρα εορτασμού της συλλογικής μνήμης αυτού του τόπου και της ενότητας των ανθρώπων του.

Με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου ρίχνουμε μία γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και στο τότε, ανάμεσα σε εμάς και σε όσους δόθηκαν, ψυχή τε και σώματι, για τα ιδανικά της πατρίδας μας. Τιμούμε τη γενναιότητα και το σθένος των ανθρώπων εκείνων που όρθωσαν το ανάστημά τους την κρίσιμη στιγμή.

Αψηφώντας τρομερές αντιξοότητες, οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα με τόλμη, ομοψυχία και απαράμιλλη γενναιότητα. Το όραμα των αγωνιστών του ‘21, οι ιδέες τους, ο τρόπος σκέψης τους διαμόρφωσαν την ιστορική συνέχεια όσο και ερμηνεία για τα όσα τότε διαδραματίστηκαν.

Σε πλήρη αντίθεση με τα διδάγματα της Ιστορίας τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας τις τελευταίες εβδομάδες, με τη δύναμη της εικόνας και των λέξεων να συγκλονίζουν, καταδεικνύουν περίτρανα για μία ακόμη φορά τη διαχρονική σημασία της πίστης στην αξία της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, για τις οποίες αγωνίστηκαν σθεναρά οι πρόγονοί μας. Χρέος μας να τις διαφυλάξουμε, αναλογιζόμενοι τη δική μας ευθύνη απέναντι στην Ιστορία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο