Πολυτεχνική Σχολή

Γρηγόριος Παπαγιάννης, Καθηγητής (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών)

Ελένη Καραγκουνάκη

+30 2310 995602

info@eng.auth.gr

 • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε  επί πρωθυπουργίας  Αλεξάνδρου Παπαναστασίου το 1925, λίγα μόλις χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ακόμη λιγότερα από τη μικρασιατική καταστροφή, με στόχο να στηρίξει την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής (Μακεδονίας και Θράκης).

  Η Πολυτεχνική Σχολή ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 3422 του 1955, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Ελλάδα είχε πρόσφατα βγει από μια καταστροφική τριπλή ξένη κατοχή και έναν αιματηρό εμφύλιο, και η ανάγκη ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της πόλης, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλης της χώρας, ήταν τεράστια.

  Πρώτα λειτούργησε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, το ακαδημαϊκό έτος 1955-56. Από την επόμενη χρονιά λειτούργησε και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων. Ακολούθησε το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, το ακαδημαϊκό έτος 1962-63.

  Μια δεκαετία αργότερα (1972-73), άρχισαν να λειτουργούν τα Τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, το οποίο διαχωρίσθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 1976-77 στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (που από το 1993 μετονομάσθηκε σε Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών). Για χρόνια, αυτά τα τρία Τμήματα αναφέρονταν ως «νέα», σε αντίθεση με τα τρία «παλιά».

  Το 1982 ιδρύθηκε το Γενικό Τμήμα, με σκοπό να παρέχει στα υπόλοιπα μαθήματα υποδομής (όπως μαθηματικά, φυσική). Το Τμήμα αυτό καταργήθηκε το 2013.

  Τέλος, το 2004 προστέθηκε στη Σχολή το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης.

  Αρχικά, τα δύο τότε Τμήματα της Σχολής φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Φιλοσοφικής και της Φυσικομαθηματικής Σχολής, από την οποία προέρχονταν και οι δύο πρώτοι Κοσμήτορες της Πολυτεχνικής. Καθηγητές της Σχολής αναλαμβάνουν Κοσμήτορες από το 1957, με πρώτο τον Γ. Νιτσιώτα. Από το ακαδημαϊκό έτος 1961-62 η Σχολή μεταφέρθηκε στις δικές της εγκαταστάσεις, που από τότε επεκτάθηκαν πολύ, χωρίς ωστόσο να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της. Στους χώρους της κορυφώθηκε η αντίσταση των φοιτητών στη δικτατορία, τον Νοέμβριο του 1973.

  Οι σπουδές σε όλα τα Τμήματα της Πολυτεχνικής είναι πενταετείς και ο απονεμόμενος τίτλος είναι μεταπτυχιακός (επιπέδου 7 του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων). Επιπλέον, από το 1999 άρχισαν να λειτουργούν στη Σχολή διάφορα πρόσθετα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, διάρκειας δύο ή τριών εξαμήνων.

  Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η Πολυτεχνική Σχολή με το προσωπικό της, τους αποφοίτους της και τους φοιτητές της, συμβάλλει αποφασιστικά  στην εκπόνηση μελετών, την εφαρμογή αναπτυξιακών  προγραμμάτων και την κατασκευή μεγάλων έργων στον βορειοελλαδικό χώρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, πρωτοστατεί στην έρευνα, βασική και εφαρμοσμένη, προσελκύοντας μεγάλες χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και στη διασύνδεση της χώρας μας με το διεθνές επιστημονικό περιβάλλον. Παράλληλα συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  Στις δύσκολες περιόδους που πέρασε και περνά η Ελλάδα, η Πολυτεχνική Σχολή αποτελεί ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Μετάβαση στο περιεχόμενο